Posuđe od lijevanog željeza

accessibility.listing.screenReader.filterbar

24 proizvod-a

24 proizvod-a

WOK 36 cm

Homeware Profession.
Više bojaDostupno više boja
€ 89,99
  • WOK  36 cm     - prozirno/crna, Konvencionalno, staklo/metal (36cm) - Homeware Profession.
  • WOK  36 cm     - prozirno/crvena, Konvencionalno, staklo/metal (36cm) - Homeware Profession.
WOK  36 cm     - prozirno/crna, Konvencionalno, staklo/metal (36cm) - Homeware Profession.WOK  36 cm     - prozirno/crna, Konvencionalno, staklo/metal (36cm) - Homeware Profession.

PEKAČ 4 L

Homeware Profession.
Više bojaDostupno više boja
€ 79,99
  • PEKAČ   4 L  - crna, Konvencionalno, metal (28cm) - Homeware Profession.
  • PEKAČ   4 L  - crvena/crna, Konvencionalno, metal (28cm) - Homeware Profession.
PEKAČ   4 L  - crna, Konvencionalno, metal (28cm) - Homeware Profession.PEKAČ   4 L  - crna, Konvencionalno, metal (28cm) - Homeware Profession.

WOK 36 cm

Homeware Profession.
Više bojaDostupno više boja
€ 89,99
  • WOK  36 cm     - prozirno/crvena, Konvencionalno, staklo/metal (36cm) - Homeware Profession.
  • WOK  36 cm     - prozirno/crna, Konvencionalno, staklo/metal (36cm) - Homeware Profession.
WOK  36 cm     - prozirno/crvena, Konvencionalno, staklo/metal (36cm) - Homeware Profession.WOK  36 cm     - prozirno/crvena, Konvencionalno, staklo/metal (36cm) - Homeware Profession.

PEKAČ 4 L

Homeware Profession.
Više bojaDostupno više boja
€ 79,99
  • PEKAČ   4 L  - crvena/crna, Konvencionalno, metal (28cm) - Homeware Profession.
  • PEKAČ   4 L  - crna, Konvencionalno, metal (28cm) - Homeware Profession.
PEKAČ   4 L  - crvena/crna, Konvencionalno, metal (28cm) - Homeware Profession.PEKAČ   4 L  - crvena/crna, Konvencionalno, metal (28cm) - Homeware Profession.
€ 149,99
Dostupno samo u prodajnom centru.
PEKAČ   6 L  - bež/crvena, Basics, metal (33/26/12cm) - Kela
Prikazano 24 od 24 artikala

Posuđe od lijevanog željeza: posuđe s reputacijom

Lijevano željezo oduvijek je bio jedan od najpopularnijih materijala za posuđe. Radi se o čvrstom i kvalitetnom materijalu koji podnosi visoke temperature bez oštećenja pa takvo posuđe dugoročno zadržava izgled i funkcionalnost. Lijevano željezo posebno je popularno u izradi pekača, lonaca i tava za pečenje jer doprinosi stvaranju jedinstvenog okusa pečenja. Patina od masti, koja nastaje višestrukim korištenjem ovog posuđa, omogućuje da svako novo jelo razvije puninu okusa. Gusano posuđe je teže od staklenog ili keramičkog pa je time nešto manje praktično za korištenje, ali njegova prednost je što je prikladno za sve vrste štednjaka.

Pravilnom uporabom do najfinijih jela

Posuđe od lijevanog željeza ima dobru toplinsku vodljivost što ga čini izrazito pogodnim za pečenje. Njegova površina se ne zagrijava ravnomjerno, no jednom kada se zagrije, jako dugo ostaje vruće. Pritom vrijedi sljedeće: što su njegove stijenke i dno deblji, to ravnomjernije otpuštaju toplinu u unutrašnjost. Da biste optimalno iskoristili posebnost i značajke gusanog posuđa, bitno je pravilno njime rukovati. Drugim riječima, prije nego što ubacite namirnice, stavite gusani lonac ili tavu na plamen ili u pećnicu, počnite sa zagrijavanjem na laganoj temperaturi te postupno povećavajte do željene temperature. Ako sastojke stavite u hladnu posudu, postoji rizik da će se zalijepiti. 

Koja jela pripremiti u gusanom posuđu?

Zagrijavanjem masnoće i ulja u posuđu od lijevanog željeza stvara se zaštitni sloj koji sprječava lijepljenje hrane. Kisele namirnice postepeno skidaju taj sloj pa bi ih trebalo izbjegavati na početku korištenja novog gusanog posuđa jer će to otežati stvaranje zaštitnog sloja. Ako ipak dođe do skidanja postojećeg sloja, dovoljno je da nekoliko sljedećih puta upotrijebite malo više ulja tijekom kuhanja.

Zapremninu gusanog posuđa birajte ovisno o broju ljudi i količini hrane. Idealan je izbor za pečenje mesa i povrća ili kuhanje variva. Pekači, tj. modeli koji su adekvatni za pećnicu mogu se koristiti za pravljenje kruha ili raznih pita. Nije prikladno za prženje ribe, jaja, umake na kiseloj bazi koji se krčkaju na laganoj vatri, jela koja za pripremu traže vino ili ocat... U posuđu od lijevanog željeza okusi se zadržavaju i prenose pa je najbolje imati različite varijante za slana jela i slatke delicije.

Čišćenje i njega posuđa od lijevanog željeza

Posuđe od lijevanog željeza mora se oprati odmah nakon korištenja. Tu se misli na ručno pranje u toploj vodi i s malo blagog deterdženta, dok bi se strojno pranje trebalo u potpunosti izbjegavati. Zalijepljene ostatke hrane maknut ćete tako da u tavu ili lonac ulijete vodu i pustite da zavrije. Kad je pranje gotovo, dobro obrišite i osušite posuđe papirnatim ubrusom. Gusano posuđe nije zahtjevno za održavanje. Hrđa se može izbjeći pravilnim čišćenjem, sušenjem i redovitom uporabom. Ako ipak nastane hrđa, uklonite ju žičanom mrežicom ili grubom soli. Nakon toga, osušite i nauljite lonac ili tavu. Na taj način potaknut će se stvaranje zaštitne barijere. Preporučuje se i odvojiti ga od ostalog posuđa papirnatim ubrusima koji su odlično rješenje za upijanje eventualne vlage ili viška ulja.

Po novo gusano posuđe u Lesninu XXXL

Pravi majstor u kuhinji mora imati odgovarajuće posuđe uz koje će i od običnih namirnica stvoriti remek djelo. Kuhajte uz tave i lonce iz našeg asortimana i pogledajte ponudu posuđa od lijevanog željeza koje će postati vaš svakodnevni partner u kulinarskim avanturama. Kupovati možete u našem web shopu ili u jednoj od poslovnica diljem Hrvatske.