Podjela na različite funkcionalne zone omogućuje nesmetan proces rada u kuhinji. Primjerice, idealno bi bilo da su radne jedinice za skladištenje, pranje, pripremanje i kuhanje smještene s lijeva na desno, naročito za dešnjake. Između
sudopera i štednjaka trebala bi biti minimalna udaljenost od oko 90 cm. To je izuzetno korisno kada dvije ili više osoba istovremeno radi u kuhinji – dok jedna brine o hrani u
tavi, druga može oprati
daske za rezanje koje više nisu potrebne, a da pritom ne smetaju jedna drugoj. Poziciju i broj kuhinjskih elemenata prilagodite veličini i tlocrtu prostorije:
Dvije kuhinjske jedinice, montirane paralelno na suprotnim zidovima, idealne su varijante za prostorije veće kvadrature. Ovakve opcije posebno su popularne zbog velikog broja elemenata za pohranu i kratkih udaljenosti koje osiguravaju učinkovit rad. Prilikom planiranja pripazite da između dva reda bude najmanje 1,20 m razmaka kako bi se elementi, perilica posuđa i pećnica mogli bez problema otvarati te da ima dovoljno mjesta za kuhanje.
Gotovo svaka kuhinja ima neiskorišten kutak koji bi trebalo promišljeno uklopiti u cjelokupni koncept. Ovo je posebno važno pri postavljanju kutne blok kuhinje malih dimenzija, ali čak i u velikim kuhinjama taj dio može se adekvatno iskoristiti. Kutne kuhinje vrlo su popularne budući da nude puno mjesta za pohranu i dovoljno veliku radnu površinu. Zahvaljujući kutu od 90 stupnjeva, radna površina može se optimalno raspodijeliti za različite potrebe. Preporuka je pozicionirati perilicu posuđa u neposrednu blizinu sudopera, a zbog različitih radnih temperatura, između štednjaka i
hladnjaka treba postojati barem jedan uski ormarić kako bi se izbjegli gubici energije iz pojedinih uređaja.
Ako imate ograničen prostor, mini kuhinje puno su bolji izbor od velikih kuhinjskih jedinica. Osim toga, čest su izbor prilikom opremanja apartmana. Osnovni elementi, kao što su donji ormarić te gornji element, osigurat će dovoljno mjesta za pohranu u malim prostorijama. Prije nego što kupite mini kuhinju, dobro razmislite koje zahtjeve mora ispunjavati.