Otok za kuhanje, jelo i druženje

kuhinja

Zabavno, praktično, estetski privlačno, samo su neki od razloga zašto obožavamo kuhinjske otoke. Pripremili smo vam savjete kako da vaš kuhinjski otok bude što bolje osmišljen i iskorišten.

Kuhinjski otok je popularan element u modernim kuhinjama koji kombinira funkcionalnost, praktičnost i estetiku te nerijetko postaje omiljeno mjesto u kuhinji. Za otokom se priprema hrana, poslužuje, jede i druži. No, jesu li svi otoci jednako praktični? Odgovor je: ne. Ako želite da kuhinjski otok bude praktičan i koristiti ga kao dodatnu radnu ploču za kuhanje, posluživanje i pripremu, onda je važna njegova veličina. Dulji i širi kuhinjski otoci vrlo su praktični, a generalno je pravilo da bi otoci trebali biti širi od klasične radne ploče, i to po mogućnosti širine između 90 i 110 centimetara. Duljina otoka ovisit će o prostoru koji imate na raspolaganju, a naš je savjet da, ako nemate dovoljno mjesta za samostojeći otok, ne odustanete od ideje kuhinjskog otoka, nego napravite poluotok, tako da jedna njegova strana bude prislonjena uza zid.
kuhinja
kuhinja

Kuhalo ili sudoper?

Česta dilema je što staviti na kuhinjski otok, ploču za kuhanje ili sudoper. Univerzalno rješenje, pak, ne postoji jer to ponajprije ovisi o rasporedu priključaka i elemenata u vašoj kuhinji, ali i navikama prilikom kuhanja. Ako strahujete da će hrana prskati okolo dok se kuha, onda je za vas možda bolje rješenje kuhalo postaviti uza zid obložen pločicama, a na otok montirati sudoper. No, nema pravila, odluka je na vama.
kuhinja
kuhinja

Dodatne funkcionalnosti

Otok može poslužiti kao dodatna radna površina, prostor za pripremu hrane, za posluživanje, ali i kao mjesto za druženje, objedovanje, čak i rad na laptopu. Praktičnost kuhinjskog otoka može se još poboljšati dodavanjem nekih funkcija poput ugrađenih utičnica, dodatnog osvjetljenja, integriranog sustava za drobljenje hrane i recikliranje.

Pročitajte i ostale teme iz magazina

Opustite se! Pronađite inspiraciju i nadahnuće.