Porculan vs. keramika

Bilo da birate svoj prvi set posuđa ili želite osvježiti onaj postojeći, izbor će pasti na profinjeni porculan ili uvijek modernu keramiku. Za koji se odlučiti, pitanje je sad! Odabrati posuđe koje će svaki obrok pretvoriti u poseban doživljaj nije nimalo lako. Izbor materijala, dezena, set ili pojedinačni komadi – mogućnosti je zaista mnogo.

Ono danas više nema samo funkcionalnu ulogu, već postaje svojevrsna dekoracija stola. Prvi korak odabira vašeg posuđa iz snova počinje odabirom materijala od kojeg je izrađeno. Želite li profinjenost, vrhunsku kvalitetu i eleganciju, tada je porculan savršen odabir. Ovaj je materijal stoljećima visoko na cijeni, a svoje porijeklo vuče iz Kine gdje su ga prvi put počeli proizvoditi. Radi se od kaolina, glinenca i kremena. Dobivena smjesa se oblikuje, suši, a zatim peče na izrazito visokoj temperaturi (od 1200°C do 1500°C).
Preskoči odjeljak
Dobiveni porculan je gotovo proziran (može se raditi jako tanko), iznimne čvrstoće i sjajnog finiša, ne propušta vodu i plinove. Na tako ispečeni komad nanosi se glazura koja je sastavom slična osnovnom materijalu, ali s manje kaolina, a koja gotovom proizvodu daje onaj savršeni stakleni premaz. Ispod ili iznad glazure nanose se dekoracije poput slika, uzoraka, detalja koji mogu biti izrađeni u boji ili od metala kao što su zlato, srebro ili platina.
Dekoracije zaštićene caklinom otpornije su na oštećenja, a jednostavnim trikom lako ćete provjeriti o kojoj je vrsti riječ. Prijeđite prstima po tanjuru ili drugom porculanskom predmetu – ako je površina glatka, bez ikakvih ispupčenja, dekoracija se nalazi ispod glazure. Osjetite li hrapavu površinu, dekoracija je iznad glazure.

Elegantno i izdržljivo

Preskoči odjeljak
Preskoči odjeljak
Osnovne vrste porculana su tvrdi i meki, a postoji i treći, iznimno cijenjeni "bone" (engl. kost) porculan kojemu se u smjesu dodaje i udio životinjskih kostiju koje mu daju posebnu čvrstoću.

Osnovna razlika između tvrdog i mekog porculana je u udjelu kaolina i temperaturi na kojoj se peku: tvrdi ima veći udio kaolina i peče se na višoj temperaturi. Zbog visokokvalitetnih sastojaka i iznimne izdržljivosti, porculansko posuđe je nešto skuplje. No uzmete li u obzir da će vam trajati gotovo cijeli život, ova se investicija itekako isplati.

S obzirom na to da je riječ o ponešto osjetljivom posuđu, porculan ostavite za posebne prilike. Za svakodnevne situacije poslužit će i keramika. Danas je ona vrhunske kvalitete, sjajnog dizajna i isplativija.
Savjet +
Poigrajte se!
Bijelo posuđe ne mora biti nimalo dosadno. Odaberite ono s upečatljivim detaljima ili mu dodajte zanimljivo cvijeće.
Keramičko posuđe načinom izrade ponešto se razlikuje od porculanskog. Ono se odmah peče i glazira (ne suši se prvo), a finalni proizvod je teži, gušći i nešto robusniji. Keramičko posuđe nije toliko izdržljivo kao porculansko pa će se nešto lakše okrhnuti ili razbiti. Kad je u pitanju izbor seta ili pojedinačnih komada, odluka je samo na vama.

Danas servisi za jelo dolaze u mnogo inspirativnih izdanja pa vaša kreativnost itekako može doći do izražaja. Oni jednobojni često su ukrašeni zanimljivim teksturama, a cvjetna klasika danas izgleda mnogo profinjenije. S obzirom na to da najčešće dolaze u setovima od 12 ili 24 komada, idealan su odabir za obiteljska okupljanja ili veća druženja.

Svakako vodite računa i o količini mjesta koje imate. Volite li više sami stvarati kombinacije posuđa, tada su pojedinačni komadi idealan odabir. Lako ćete ih uskladiti sa svojom vizijom savršeno uređenog stola, a kombinacije boja i uzoraka unijet će dinamiku. Pojedinačni komadi dobar su izbor i za svaki dan kad vam ne treba puno posuđa za posluživanje obroka.

S uzorkom ili bijelo?

Preskoči odjeljak
Savjet +
Odluka je na vama
Pojedinačni komadi ili set, sasvim je svejedno. Svaki komad posuđa pretvorite u oličenje svoga stila i svaki objed pretvorite u poseban doživljaj.
Nakon korištenja posvetite posebnu pažnju na posuđe pa njegu i čišćenje uskladite s materijalom. Iako je ponešto osjetljiviji u odnosu na keramiku, porculan možete prati u perilici posuđa. Pritom vodite računa da ne koristite agresivna sredstva u obliku prašaka ili tableta i perite ga na niskom programu pranja. Ovo vrijedi samo za porculansko posuđe čije su dekoracije ispod glazure. Posuđe čije su dekoracije iznad glazure, perite ručno, blagim sredstvom i nježnom spužvicom. Porculansko posuđe bez dekoracija od metala također možete koristiti i u mikrovalnoj pećnici.
Kad je o keramičkom posuđu riječ, pravila su ista kao i za porculansko. Iako je otpornije, važno je biti nježan prema njemu kako bi vam što dulje trajalo. Stoga je i keramičko i porculansko posuđe najbolje prati ručno jer ćete ga tako najnježnije paziti.
Pročitajte i ostale teme iz magazina
Opustite se! Pronađite inspiraciju i nadahnuće.
na Kreativni dom