Noževi koje svaka kuhinja treba imati

U mnoštvu izbora zahtjevan je zadatak odabrati oštricu i model koji će odgovoriti na sve prepreke koje pred njega postavite.

Ništa manje bitna stavka nije ni kvaliteta koja osigurava dugogodišnju trajnost.

Kvalitetni noževi ključan su dio kuhinjskog pribora i njihovom bi se odabiru trebalo pristupati kao prema investiciji. Prvenstveno trebate obratiti pozornost na njihovu funkciju jer za kuhanje kod kuće nećete trebati baš svaki nož koji dolazi u setu. Iduće o čemu trebate voditi računa je kvaliteta izrade koja će biti garancija trajnosti te na težinu i osjećaj ručke u ruci. Međutim, iako će finalni odabir noža ovisiti o vašem osjećaju, postoji pet osnovnih vrsta koje čak i kuhari amateri i domaćice moraju imati u stalnom postavu.
Prvi je nož šefa kuhinje koji nije rezerviran isključivo za profesionalce. Njegova svestrana primjena čini ga glavnim nožem koji će vam biti od koristi koje god jelo pripremali. Služit će vam jednako dobro za sitno sjeckanje začinskog bilja, ali i za rezanje mesa i povrća, neovisno o tvrdoći. Iako se na njegovu dugačku oštricu potrebno naviknuti, ona je glavni razlog njegove multifunkcionalnosti. No ni slučajno ga ne smijete koristiti za rezanje kostiju i zglobova jer ćete ga tako brzo uništiti.

Klasični kuhinjski nož uskočit će za rezanje gotovo svih ostalih namirnica za koje je nož šefa kuhinje predugačak. Koristi se za rezanje i usitnjavanje svih namirnica manjih dimenzija kao što je češnjak, a poslužiti može i kao guljač voća i povrća. Osim toga, kuhinjski će nož biti praktično pomagalo za rezanje iz ruke, ali zato nije dobar izbor za rezanje tvrdog povrća poput mrkve.

Nazubljeni nož, poznatiji kao nož za kruh vrlo je važan dio kuhinjske postave. Njime osim kruha rezati možete i sve veće voće i povrće s glatkom površinom poput bundeve i lubenice. Međutim, njegova je namjena isključivo rezanje jer zbog nazubljene oštrice nije pogodan za usitnjavanje.
Savjet+
Samura premium kvaliteta – garancija trajnosti
Svaki Samura nož prvo je detaljno testiran od strane profesionalnog kuhara, a tek potom dolazi u vaše ruke kako bi rezultat pripreme vaših jela bio savršen.

Kombinacija tradicije, postojanosti i većinski ručne proizvodnje posebnosti su koje ističu Samura noževe. Proizvedeni za dugotrajnu oštrinu i preciznost te testirani od strane kulinarskih profesionalaca, kupcima su dostupni tek kad se pokaže da mogu izdržati baš svako opterećenje. A uz garanciju kvalitete dolaze i u različitim dizajnima ručki među kojima će svatko pronaći idealan kuhinjski par.
Bez obzira na to pripremate li ili ne azijsku hranu kod kuće, Santoku nož će i kod vas imati svoju svrhu. Dimenzijama vrlo sličan nožu šefa kuhinje, pogodan je za rezanje i usitnjavanje gotovo svake namirnice. No zbog ravne oštrice i udubina koje su pozicionirane cijelom dužinom oštrice pogodan je za rezanje na tanje ploške i prutiće te odvajanje vlažnih namirnica od oštrice noža.

Iako će ova četiri noža pokriti gotovo sve potrebe svake kuhinje, niti jedan nije namijenjen za otkoštavanje mesa. Za to će biti potreban poseban nož kojemu je to jedina uloga. Njegova manja, uža i fleksibilnija oštrica namijenjena je preciznom odvajanju mesa od kosti, ali njome se ipak ne smiju rezati kosti i ligamenti.

Jednom kad ste uložili u idealne noževe, potrebno ih je pažljivo održavati kako bi bili što dugovječniji. Noževe nikada ne perite u perilici nego pod mlazom hladne vode. Osim toga, odmah po pranju nož je potrebno detaljno obrisati i pospremiti jer će dugo stajanje u vlažnom sudoperu ili sušilu uništavati kako oštricu tako i ručku noža. I ništa manje važno, nož je potrebno s vremena na vrijeme naoštriti kako bi i dalje rezao kao prvog dana.
Pročitajte i ostale teme iz magazina
Opustite se! Pronađite inspiraciju i nadahnuće.
na Kreativni dom