Čaše za vino

accessibility.listing.screenReader.filterbar

62 proizvod-a

62 proizvod-a
Prikazano 60 od 62 artikala

Uživajte u vinu uz prave čaše za vino

Nije važno servirate li vino kao profesionalac ili si samo povremeno natočite: da biste mogli procijeniti miris, okus i boju dobre kapljice, trebate odabrati adekvatne čaše. Svojim oblikom savršeno zaokružuju vina, a zahvaljujući dršci sprječavaju zagrijavanje tekućine prilikom držanja čaše. Dizajn čaša ovisi o vrsti vina – upotrebljavaju se različite varijante za crno i bijelo vino kako bi do izražaja došle njihove posebnosti.

BIJELO VINO

Čaše za bijelo vino: jamstvo istinskog užitka

Čaše za bijelo vino naglašavaju voćnu aromu fermentiranog soka od grožđa i najbolji su pratilac kraju radnog dana ili finom ručku. Prilikom korištenja ne bi ih se trebalo dodirivati izravno uz pehar – možda izgleda ležerno, ali ostavlja ružne otiske prstiju i zagrijava vino kroz toplinu tijela. Voćna kiselost i okus tada se više ne mogu optimalno razviti. Čašu treba držati za stalak ili držak.

Bijela vina treba konzumirati ​​ohlađena. U pravilu, što je vino mlađe, svjetlije te intenzivnijih voćnih aroma, treba ga piti hladnijeg.
  • Mlada, suha bijela vina trebala bi se piti na temperaturi od 9 do 11°C.
  • Posebno pikantna, aromatična vina i ona koja su sazrijevala nekoliko godina svoj puni buke razvijaju na oko 10 do 12°C.
  • Kod polusuhih sorti s dosta ostatka slatkoće idealna temperatura je 12 do 14°C.
Bijela vina trebaju manje "prozračivanja" pa su čaše za ovu vrstu manje od onih za crna vina. Budući da bijelo vino treba piti hladno, adekvatne čaše imaju i manji volumen – ne pune se do kraja te je bolje točiti manje, ali češće kako se vino ne bi zagrijalo.

Izbor odgovarajuće čaše za bijelo vino

  • Čaše blago proširene prema vrhu osiguravaju da arome ostanu koncentrirane i da jezik savršeno percipira voćne note.
  • Držite li na svojem regalu za vino uglavnom slatka vina prepoznatljivog mirisa, takve vrste najbolje je piti iz čaše s ravnim rubovima.
  • Čaše u obliku pehara su gomoljaste i nešto veće te jamče uživanje u punim bijelim vinima kod kojih je kiselina uvelike isparila tijekom procesa sazrijevanja.
  • Bijela vina jačeg i intenzivnijeg okusa mogu se piti i iz čaše za crno vino, kao alternative onima u obliku pehara. Njihov buke dolazi na svoje u čaši s većom zapremninom.

Održavanje i čišćenje čaša za bijelo vino

Većina čaša za bijelo vino može se prati u perilici posuđa. Pritom je bitno voditi računa da stoje stabilno i da se ne sudaraju s tanjurima, šalicama ili loncima tijekom pranja kako bi tanke staklene stijenke ostale netaknute. Osim tekućine za pranje posuđa, dodajte malo octa u odjeljak za čišćenje perilice posuđa. Time se sprječavaju mrlje i čaše ostaju sjajne. Alternativno se mogu prati ručno nakon čega je potrebno krpom od mikrovlakana polirati materijal do visokog sjaja.

Ako je staklo zamućeno, to je obično zbog naslaga kamenca ili ostataka deterdženta. Situacija se može popraviti octom ili limunskom kiselinom. Ako je staklo samo malo mutno, pomoći će brisanje krpom i octom, no ako se radi o bijelim tragovima, čaše stavite naopako u posudu s vrućom vodom i limunskom kiselinom. Nakon 20 do 30 minuta ponovno će zasjati kao nove.

CRNO VINO

Čaše za crno vino – osnova za potpuno uživanje u finom piću

Pozvali ste goste na večeru i pripremili birani jelovnik. Nedostaje još samo fina kapljica koja će doslovno zasjati zahvaljujući elegantnim čašama za crno vino. Njihova posebnost krije se u obliku. Što vino ima kompleksniji okus, zahtijeva i veći volumen kako bi se arome potpuno razvile. Drugim riječima, crno vino treba prostora da bi “disalo”, a to dobiva u klasičnim čašama koje nude mnogo površine. Voluminozne i visoke čaše ostavljaju i dovoljno prostora za lagano miješanje tekućine što omogućuje da u nju uđe više zraka.

Koja je čaša prikladna ovisno o vrsti crnog vina?

Odabir pravih čaša za crno vino gotovo je jednako složen kao i pronalaženje savršene berbe. Osim standardnih varijanti, postoje i one za posebne sorte grožđa.
  • Za lagana crna vina s voćnim okusom i relativno niskim udjelom tanina preporučuje se uska čaša u obliku pehara.
  • Čaša za burgundac je proširena i izgleda poput balona ​​tako da moćne sorte s visokim sadržajem tanina mogu disati. Ova verzija se također može koristiti za teška, odležana bijela vina koja zahtijevaju više prostora.
  • Čaša za bordo je zakrivljena i blago izdužena – optimalna opcija za vina sa snažnim karakterom.
Čaše za vino imaju značajan utjecaj na okus, ali i cjelokupni dojam: rub je poliran tako da se tekućina može ravnomjerno rasporediti po jeziku prilikom ispijanja – slatke komponente osjete se na vrhu jezika, dok je kiselost intenzivna na nepcu.

Malo vinskog bontona: ispravno posluživanje crnog vina

  • Za otvaranje boce najbolji je konobarski nož. Ako koristite vadičep, pripazite da pri okretanju spirale ne probušite čep, inače se pluto može raspasti i završiti u vinu.
  • Nakon otvaranja sadržaj je idealno izliti u dekanter. Zahvaljujući obliku ovog bokala, vino dobiva dovoljno zraka, omogućujući aromi da se razvije.
  • Optimalna temperatura serviranja ovisi o sorti: što je fermentirani sok od grožđa stariji, to se topliji poslužuje. Ipak, temperatura nikako ne smije biti viša od 20°C.
  • Čaše za crno vino nikada se ne pune do vrha. Standardna čaša ne smije biti puna više od trećine. S gomoljastim verzijama, poput bordo čaše, dovoljna je četvrtina da vino dobije dovoljno kisika.
  • Pravilno je držati čašu za dršku kako toplina tijela ne bi utjecala na vino. Pijte u malim gutljajima – tako možete u potpunosti iskusiti intenzivan okus.

Održavanje i čišćenje čaša za crno vino

Kako bi čaše za crno vino zasjale u punom sjaju pri sljedećem korištenju, trebali biste slijediti nekoliko uputa za čišćenje. Većinu možete staviti u perilicu posuđa: postavite ih u košaricu pod kutom, dovoljno razmaknute da se ne dodiruju. S druge strane, ručnim pranjem mogu se postići besprijekorni rezultati. Kako biste izbjegli štetu, pazite da u sudoperu ne bude više primjeraka istovremeno te, umjesto toga, uzimajte komad po komad. Koristite mekanu spužvu i blago sredstvo za ispiranje. Ostatke deterdženta uklonite tekućom vodom. Kako bi fino kristalno staklo ostalo bez mrlja, polirajte ga suhom, mekom krpom. Pravi profesionalci koriste čak dvije krpe: jednu za brisanje i sušenje čaše, a drugu za držanje. Ovom tehnikom mogu se učinkovito izbjeći otisci prstiju.

Dizajn čaša prikladan za svaku priliku

Ako cijenite skladan interijer, čaše za vino također se trebaju uklapati u vaš stil. Volite li klasiku, jednostavni modeli impresionirat će vas svojim bezvremenskim izgledom kojim će oplemeniti svaki blagovaonski stol. Ako pak volite razigraniji stil, čaše s izrezima i ukrasima idealan su izbor za vas. Lijepe detalje na čašama posebno će voljeti romantičari. Čaše s kratkom i debelom drškom su moderne i zanimljive. Osim toga, odišu rustikalnim šarmom koji će stvoriti ugodan ambijent.

Čaše iz Lesnina XXXL asortimana – za opuštene trenutke

Dobra kapljica ukusnija je i vizualno privlačnija ako je poslužena u odgovarajućoj čaši. Tražite li modele za kućni bar, zavirite u našu ponudu – Lesnina XXXL ima čaše za vino u kojima ćete jednako uživati vi i vaši gosti. Uz to, pronaći ćete prvoklasno posuđe i pribor za jelo kao i sve potrebno za opremanje doma. Pregledajte asortiman, izaberite sve potrebno i kupovinu obavite u jednoj od naših poslovnica ili u web shopu.