Wok

accessibility.listing.screenReader.filterbar

26 proizvod-a

26 proizvod-a
Prikazano 26 od 26 artikala

Wok – jedinstvena tava iz Kine

Kineska kultura nije obogatila kuhinje diljem svijeta samo rižom, već i posebnom wok tavom. Počela se koristiti prije cca 3000 godina u južnoj Kini kako bi se kratkim kuhanjem uštedjelo drva za ogrjev. Zahvaljujući ovoj prednosti korištenje woka proširilo se na cijelu Aziju, a onda stiglo i u zapadnjačku kulturu. Wok se ističe svojim karakterističnim oblikom: zakrivljen je u polukrug što omogućuje da se toplina raspoređuje na visoke stijenke tave stvarajući tako različite temperaturne zone.

Tradicionalno se wok koristio na otvorenoj vatri. U europskim kuhinjama takav način pripreme hrane funkcionira na plinskim štednjacima, a kako bi wok savršeno pristajao na standardnu veličinu štednjaka, postoji i odgovarajući nastavak. S druge strane, da bi korištenje bilo moguće i na električnim te indukcijskim pločama za kuhanje, suvremene verzije woka imaju ravno dno.

Svestrani wok za pripremu raznih jela

Wok je postao nezaobilazan u modernim kuhinjama. Bilo da se hrana prži, dinsta ili obrađuje na pari, ova tava podržava gotovo svaku metodu kuhanja. Upravo zato, ne koristi se samo za pripravljanje specijaliteta iz azijske gastronomije, već za raznovrsna jela. Wok zahtijeva malu količinu ulja pa je idealan za spremanje zdravih obroka s niskim udjelom masti. Brzo se zagrijava na dnu, dok se toplina smanjuje na rubovima prema vrhu.
Uz klasičnu upotrebu, nudi mogućnost pripremanja hrane krčkanjem, pečenjem ili kuhanjem na pari. Bitnu ulogu može imati i pripadajući poklopac. Drugim riječima, wok se može koristiti na brojne načine.
  • Laganim dinstanjem u woku, meso i riba dobit će aromatičnu notu.
  • Umaci i riža mogu se napraviti jednako dobro kao i u klasičnim loncima.
  • Wok omogućuje zagrijavanje veće količine ulja pa se može koristiti i kao zamjena za fritezu.

Svaki wok je tava, ali nije svaka tava wok

Kuhanje u woku raznovrsnije je nego sa standardnim tavama. Budući da se zagrijava brže, ima prednost u brzini pripreme: male porcije su spremne u roku od nekoliko minuta. Zbog zaobljenog oblika ove tave namirnice se najprije mogu zapeći na dnu, a zatim kuhati uz stalno miješanje. Na taj se način zadržava velik dio hranjivih tvari koji bi se izgubio da se prži u tavi s ravnomjernom raspodjelom temperature. Još jedna prednost woka su visoki rubovi koji olakšavaju miješanje i smanjuju rizik ispadanja sastojaka.

Izaberite wok kojim ćete postići najbolje rezultate kuhanja

Wok tave izrađene su od kvalitetnih i otpornih materijala.
  • Wok od lijevanog željeza može postići dobru vodljivost i skladištenje topline. Osim toga, neosjetljiv je, izdržljiv i jednostavan za čišćenje.
  • Wok od nehrđajućeg čelika jednostavan je za njegu i robustan. Može se znatno zagrijati, a njegovu praktičnost povećava i mogućnost pranja u perilici posuđa.
  • Aluminijski wok izuzetno je lagan što olakšava miješanje hrane bacanjem u zrak.
Zaštitni slojevi sprječavaju prianjanje hrane pa se smanjuje i opasnost od zagorijevanja. Premazi u pravilu imaju i odličnu provodljivost topline.

Različiti promjeri osiguravaju da wok pristaje na svaku dimenziju štednjaka. Ako ploča za kuhanje radi na principu elektromagnetizma, potrebno je provjeriti je li wok prikladan i za indukciju.

Kuhanje u woku

1. Važno je prethodno narezati i pripremiti sve sastojke: što su komadići manji, to se više okusa oslobađa. Ako volite azijski okus, meso možete prethodno začiniti s malo sojinog umaka.

2. U wok stavite malu količinu ulja po želji i pustite da se jako zagrije. Najbolji način da provjerite je li postignuta željena temperatura je korištenje trika s drvenom žlicom – vrh žlice stavite u ulje u tavi i čim se stvore mjehurići, možete početi.

3. Za pravilnu obradu različitih namirnica ključno je dodavati sastojke jedan za drugim, a ne u isto vrijeme i kratko ih kuhati na jakoj temperaturi uz neprestano miješanje. Za takvo prženje wok mora biti toliko vruć da kapljice vode doslovno plešu po površini umjesto da ispare.

4. Za miješanje koristite drvenu kuhaču ili onu od materijala otpornog na toplinu kao što je silikon. Na taj način neće doći do guljenja premaza s tave.

5. Kad je jelo gotovo, potrebno je oprati wok. Pranje prilagodite materijalu. Za optimalnu njegu preporučljivo je istrljati wok s malo ulja kako bi se spriječilo hrđanje. Izbjegavajte grube spužve i žice za posuđe i koristite meku krpu.

Kupite wok već danas u našem web shopu

Ako ste ljubitelj azijske hrane i želite postati majstor u njezinoj pripremi, prvi korak na tom putu je nabava kvalitetne wok tave. Dimenzije, materijal i brojne prednosti woka pomoći će vam u stvaranju obroka, a obično jelo pretvoriti u ono o kojemu će se pričati.

Pronađite idealan model u našem asortimanu i unesite dalekoistočni šarm u kuhinju. U Lesnina XXXL ponudi pronaći ćete i ostali kuhinjski pribor te sve dodatke koji će kuhanje učiniti nezaboravnim iskustvom. Uživajte u izboru!