LONCIPrilikom izbora
lonaca, glavna svojstva na koja trebate obratiti pažnju su otpornost na visoke temperature i hrđu. Osim toga, birajte modele ovisno o vrsti ploče za kuhanje koju imate. Svaki lonac treba i
poklopac koji će mu savršeno pristajati i osigurati zadržavanje energije, topline i okusa.
TAVEZa pravilno pripremljen odrezak, idealan odabir je tava od lijevanog željeza. Za nešto osjetljivije namirnice, poput ribe, koristite tavu s keramičkim premazom. Želite li postići intenzivne arome, birajte tave za pečenje u kojima će odresci, riba i povrće poprimiti okus kao da su upravo pečeni.
NOŽEVIČak i kao kuhar amater ne smijete podcjenjivati važnost dobrih
kuhinjskih noževa. Kako bi vam noževi koje svakodnevno koristite bili nadohvat ruke i spremni za upotrebu, izaberite
blok s noževima koji će stajati na radnoj ploči. Takvi blokovi obično sadrže različite vrste noževa, a neovisno za koju opciju se odlučite, prilikom izbora noževa imajte na umu važnost materijala.
KUHINJSKA POMAGALAUz lonce,
tave i noževe, postoji i drugi pribor koji će doprinijeti uspješnoj pripremi obroka.
- Sjeckanje povrća i rezanje mesa nezamislivi su bez daske za rezanje. Plastične primjerke raznih boja koristite za različite vrste namirnica. Drvene daske se, osim za rezanje, mogu koristiti za kreativno serviranje hrane.
- Svatko tko je barem jednom napravio kolač ili tortu zna koliko je bitno precizno odrediti količinu sastojaka i pravilno ih sjediniti. Kuhinjska vaga i mikser glavni su alati koji će pomoći da slastice uvijek uspiju.
- Kalupi za pečenje različitih dimenzija i oblika omogućit će jednako učinkovitu pripremu i slanih i slatkih jela.
- Kuhinjske škare izrazito su svestrane – bilo za sjeckanje začinskog bilja, rezanje peradi, otvaranje ambalaže…
Neka od pomagala koja također doprinose funkcionalnosti kuhinje su: cjedila, ribeži, guljači, sita, pribori za začine, univerzalne sjeckalice, kuhače i kuhinjske lopatice, uložak za pribor za jelo, držači kuhinjskog pribora...