Oštrač za noževe

accessibility.listing.screenReader.filterbar

18 proizvod-a

18 proizvod-a
Prikazano 18 od 18 artikala

Oštrač za savršeno naoštrene noževe

Kuhinjski noževi povremeno zahtijevaju novo oštrenje, a uz pravi alat bit će kao novi. Bilo da želite izrezati sočan file ili nasjeckati svježe začinsko bilje, dobro brušeni noževi olakšavaju rad u kuhinji. Kamen za oštrenje je, baš kao što ime sugerira, blok izrađen od kamena. Neki modeli imaju različitu razinu zrnatosti na svakoj strani – dok se grubi dio koristi za vraćanje kuta rezanja, s finom stranom se polira. Jednako popularni su i oštrači koji imaju oblik šipke. Obično su dugi preko 30 cm i izrađeni od čelika ili keramike. Zahvaljujući praktičnoj ručki i štitniku za prste, sigurni su i jednostavni za korištenje. Mehanička oštrila noževa jednako su praktična i lagana za uporabu. U pravilu imaju dva ili tri ureza, a pogodna su za različite vrste oštrica. 

Kakav oštrač izabrati?

Za noževe izrađene od nehrđajućeg čelika mogu se uglavnom koristiti sve vrste oštrača. Ako samo želite doraditi rub oštrice, dovoljno je oštrilo u obliku šipke, no ako je potpuno tupa i želite joj vratiti oblik, brusni kamen ili mehanička naprava za oštrenje bit će idealno rješenje. Oni obrađuju sitne dijelove materijala te se tako stvara novi rub. Za keramičke noževe s čvrstim površinama preporučuju se keramički oštrači. Noževe s nazubljenim rubom općenito je potrebno rijetko oštriti – ako i kad otupe, koristite keramički oštrač ili brusni kamen.

Savjet +
Isprobajte noževe pomoću testa s rajčicom
Za jednostavnu provjeru oštrine noža poslužit će rajčica. Stavite nož na nju bez ikakvog pritiska i ako lagano probija kožu rajčice, znači da je savršeno naoštren. Međutim, ako je za rezanje potreban umjeren do jak pritisak, vrijeme je za oštrenje.

Kako pravilno naoštriti kuhinjske noževe?

Očišćen i dobro osušen nož postavite na oštrač ili brusni kamen tako da se stvori kut od 15 stupnjeva. Kod mehaničkog oštrača, u određivanju kuta pomažu integrirani brusni urezi. Pomičite nož preko površine za oštrenje laganim pritiskom od drške prema vrhu – idealno što dalje od tijela kako biste izbjegli rizik od porezotina. Ponovite postupak naizmjenično s prednje i stražnje strane. Čak i kod noževa s jednostranim oštricama trebali biste obraditi obje strane, ali u tom slučaju strani s oštricom potrebno je posvetiti puno više vremena.

Naručite oštrače za noževe u Lesnina XXXL web shopu

U našem asortimanu pronaći ćete velik broj visokokvalitetnih oštrača za noževe tako da rezanje mesa i sjeckanje povrća možete obavljati s lakoćom. Praktični kuhinjski dodatak možete naručiti u samo nekoliko klikova izravno u našoj web trgovini, a mi ćemo osigurati da brzo i sigurno stigne na vašu adresu.