Tave za pečenje

accessibility.listing.screenReader.filterbar

160 proizvod-a

160 proizvod-a
Prikazano 60 od 160 artikala

Tave za svakodnevnu upotrebu

Hoće li jelo uspjeti ne ovisi samo o umijeću pojedinca, već i o opremi. Bilo da se radi o morskim plodovima, mesnim ili vegetarijanskim jelima, svaki kuhar u svom repertoaru, između ostalog, krije i brza i jednostavna jela. Za njihovo pripravljanje idealan alat je svestrana tava za pečenje. Ova vrsta tave nudi dovoljno mjesta za sve sastojke te je pogodna i za jela kojima treba puno vremena za pripremu. Kao što i njezin naziv kaže, u pravilu se može koristiti i u pećnici.

Praktični dodaci uz koje tave imaju veću učinkovitost

Tava je prepoznatljiva po ručki: jedna dugačka, dvije okrugle sa svake strane ili kombinacija dugačke drške s jedne te manje okrugle s druge strane. Primjerice, dvije male ručke korisne su za velike i teške tave jer olakšavaju nošenje. Ručke pojednostavljuju korištenje tava te imaju blago ergonomski oblik. Izrađene su od različitih kvalitetnih materijala – iako su plastične drške udobne i praktične, neprikladne su za korištenje u pećnici. Umjesto toga, preporučuju se materijali otporni na toplinu, kao što su nehrđajući čelik ili željezo. U svakom slučaju, ručka mora biti dobro pričvršćena.

Poklopac je također važan. Uglavnom je izrađen od otpornog stakla koje se neće razbiti u slučaju pada na pod. Međutim, postoji opasnost od pucanja na visokim temperaturama u pećnici. Ukoliko tava ne dolazi s pripadajućim poklopcem, možete kombinirati neki koji već posjedujete, a koji dimenzijama odgovara veličini tave.

Uvjet kvalitete: izdržljivi i robusni materijali

Tave se izrađuju od različitih materijala, a svaki od njih ima brojne dobre strane.
  • Aluminijska tava izvrsno provodi toplinu, zbog čega je odličan izbor za pečenje. Također, pohranjuje toplinu i optimalno je distribuira čime se postiže odgovarajuća temperatura. Ove tave jamče i ravnomjernu obradu namirnica.
  • Tava od nehrđajućeg čelika može se zagrijati na visokim temperaturama. Međutim, neobložene verzije zahtijevaju odlične vještine kuhanja ili puno ulja za uspješnu pripremu.
  • Tava od lijevanog željeza teža je od modela od nehrđajućeg čelika ili aluminija. Izuzetno je stabilna i izdržljiva te ima debele bočne stijenke, što osigurava dugo i ravnomjerno pohranjivanje i raspodjelu topline. Upravo zahvaljujući ovim prednostima, često je prvi izbor i za amatere i za profesionalne kuhare.
Savjet +
Čista kuhinja u svakom trenutku
Kako biste spriječili da masnoća dospije na okolne radne površine u kuhinji te smanjili prljanje ploče za kuhanje, koristite zaštitu od prskanja.

Premaz – istovremeno štiti tavu i jamči uspjeh svakog jela

Budući da se osjetljiva hrana mora nježno obrađivati i obično se lijepi za dno, visokokvalitetne tave imaju zaštitu protiv prianjanja koja omogućuje prženje s manje masnoće. Najpopularnije varijante su PTFE neprianjajući sloj, keramički i emajlirani premaz.
  • PTFE može se grijati na visokim temperaturama i u takvim se tavama lako mogu pripremiti jaja, riba, povrće... Ovakva površina relativno je osjetljiva i brzo se grebe ako se nepravilno koristi pa koristite samo kuhinjske lopatice i kuhače od plastike ili drveta.
  • Keramički ili emajlirani premazi manje su osjetljivi na ogrebotine. Baš kao i kod PTFE zaštitnog sloja, ovi premazi mogu podnijeti izloženost višim temperaturama – izvrstan preduvjet za pečenje.
Postoje i drugi zaštitni slojevi (ILAG®, GREBLON®, DURIT Select Pro…), a prednosti su brojne: potrebno je malo ili nimalo masti, sprječavaju lijepljenje sastojaka, olakšavaju čišćenje, tave se mogu koristiti za obradu različitih namirnica...

Što uzeti u obzir prilikom izbora tave?

Osim materijala i premaza, ulogu igraju i veličina, oblik i dno tave.
  • Ako dno u potpunosti ne pristaje na ploču za kuhanje, bolje je koristiti veću tavu jer se inače hrana neće ravnomjerno zagrijati – bit će pečena u sredini, ali i dalje sirova na rubovima. Dimenzije tave trebaju biti prilagođene porciji.
  • Kod okruglih modela odlučujući je promjer. Mala tava od 13,5 ili 16 cm prikladna je za pečena jaja, dok će one većih dimenzija biti izbor za bogato jelo od povrća. Setovi tava sadrže nekoliko komada, što ih čini izuzetno fleksibilnima.
  • Četvrtaste gril tave idealne su za npr. ražnjiće. Zbog žljebova na podlozi meso se neće kuhati u vlastitom soku, već će zadržati teksturu i biti hrskavo. Srednje visok, blago nakošen rub omogućit će da sastojke miješate poput pravih profesionalaca – držeći tavu za dršku i bacanjem sastojaka u zrak.
  • Tave za serviranje duže drže hranu toplom, a impresivnim izgledom privlačit će pažnju na blagovaonskom stolu.
  • Želite li polako peći povrće ili meso, birajte tave s visokim rubovima koji štite od prskanja te omogućuju i pripremu umaka.
  • Ako imate indukcijsku ploču, trebat će vam adekvatan kuhinjski pribor. Prije kupnje provjerite informacije proizvođača.

Gril tava – stvorena za ljubitelje roštilja

Sirov, srednje ili dobro pečen – kakav odrezak volite? Uživanje u sočnom mesu, pečenoj ribi i hrskavom povrću s roštilja ne mora biti ograničeno na kratku sezonu. Budući da gril tave nude praktičnu alternativu za roštilj, kada dođu hladni mjeseci uživanje na otvorenom možete premjestiti u kuhinju. Iako bez drvenog ugljena koji daje specifičan okus hrani s roštilja, gril tave pružit će hrani jednako neodoljivu aromu.

Žljebovi na tavi ostavljaju hrskave pržene tragove u obliku trakica i distribuiraju toplinu – gotovo kao na roštilju. Također, sprječavaju da hrana leži izravno na dnu pa se tako neće kuhati na vlastitoj masnoći, već se pržiti. Ono što je također upečatljivo kod ovih tava je njihov oblik. Iako postoje i okrugli primjerci, pravokutni nude površinu dovoljno veliku za nekoliko komada mesa ili kobasica. Zbog svoje velike težine i debelog dna optimalno pohranjuju toplinu.

Čišćenje i održavanje tava za pečenje

Pojedine tave mogu se prati u perilici posuđa, ali ručno čišćenje je najnježniji način. Tava s premazom trebala bi se očistiti odmah nakon korištenja. Da biste to učinili, uklonite sve ostatke hrane, a zatim isperite toplom vodom i s malo tekućine za pranje posuđa. Ako na dnu ima umjerenih ostataka masnoće, često je dovoljno obrisati suhom krpom. S druge strane, ako postoje tvrdokorno zagorjele mrlje, dodajte vodu i sodu bikarbonu te pustite da se smjesa upije, a zatim prokuhajte. Na kraju obrišite mekom krpom.

Nemojte koristiti šiljaste ili oštre predmete za struganje ostataka, a izbjegavajte i grebanje spužvicom – to će oštetiti površinu.

Kako biste zaštitili premaz, stavite nekoliko kapi ulja na dno tave i istrljajte krpom. Iz istog razloga, postavite kuhinjske krpe u tave kada ih slažete jednu na drugu.

XXXL izbor – za potpuno opremljenu kuhinju

Tave su dokazale svoje značenje u kuhinji – od malih modela za jedan obrok do velike tave za obiteljske večere. Ovisno o ploči za kuhanje, birajte i materijal. Bilo da se radi o primjerku od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza ili za posluživanje, Lesnina XXXL ima pravu tavu za svakoga.

U našoj online trgovini pronaći ćete veliki izbor kuhinjskog pribora i posuđa – sastavite idealnu kombinaciju kojom ćete opskrbiti kuhinju i razmazite se vrhunskim jelima!