Roštilji

accessibility.listing.screenReader.filterbar

153 proizvod-a

153 proizvod-a
Lesnina XXXL poslovnice
Prikazano 60 od 153 artikala

Roštilji: za mesne specijalitete kojima nećete moći odoljeti

Roštilj je jedna od najpopularnijih aktivnosti na otvorenom. Iako će se ljubitelji grila složiti oko jedinstvenog okusa hrane dobivenog na ovaj način, do podjele dolazi kada su u pitanju vrste roštilja. Dok su jedni ljubitelji tipične arome dima koju stvara roštilj na ugljen, drugi se odlučuju za plinske roštilje koje karakterizira brzina pripreme jela. Na koju god opciju se odlučite, birajte kvalitetu i nastojte stvoriti vanjski prostor u kojem će druženje uz slasne gurmanske specijalitete biti užitak.

Prednosti Lesnina XXXL asortimana

✓ Roštilji u raznim veličinama i za različita područja primjene
✓ Kvalitetni i izdržljivi materijali
✓ Praktičan pribor za roštilj
✓ Ponuda vrhunskih robnih marki
✓ Zaštitne navlake za pravilno skladištenje roštilja

Što uzeti u obzir prije kupovine roštilja?

Prvoklasni sastojci zaslužuju pravi tretman pa odabiru roštilja treba pristupiti pažljivo i uzeti u obzir brojne stavke.
  • Imate li manji balkon ili terasu, važno je da roštilj ne zauzme previše mjesta. Model manjih dimenzija u kutu ili uza zid balkona je optimalno rješenje jer ostavlja dovoljno prostora za vrtni namještaj i biljke.
  • Veličina roštilja ovisi o broju ljudi za koje spremate obrok. Između ostalog, garancija odličnog raspoloženja za blagovaonskim stolom je da se ne čeka predugo na jelo i da svi dobiju hranu istovremeno.
  • Mjesto korištenja uvelike utječe na izbor. Fiksni roštilj s dimnjakom ili onaj većih dimenzija ponos su mnogih vlasnika vrtova, dok su prenosive varijante idealne za ukusne zalogaje u prirodi.
  • Ako proljeće i ljeto u vašem domu prolaze u znaku čestih okupljanja uz gril, učinkovitost roštilja trebala bi biti presudna stavka pri odlučivanju o kupnji. Koristite li ga tek povremeno, razmislite o modelu s osnovnim performansama.

Kako pravilno čistiti roštilj?

Redovito održavanje roštilja produljuje njegov vijek trajanja, a ujedno povećava užitak pečenja. Nakon korištenja nužna je pravilna njega, naročito onih dijelova koji su u neposrednom dodiru s namirnicama. Prvi korak koji se preporučuje je razgraditi ostatke hrane i masnoće djelovanjem topline, odnosno zagrijavanjem na visokoj temperaturi.
  • Kod plinskih roštilja, masnoća kaplje u za to integrirane posude za skupljanje tekućine. Te posude mogu se lako isprati, a većina ih se može prati u perilici posuđa. Odlične rezultate pri održavanju dat će adekvatna sredstva za odmašćivanje, voda i meka spužvica u slučaju manjih mrlja ili četka za roštilj kod tvrdokornih ostataka.
  • Ohlađenu rešetku roštilja na drveni ugljen najbolje je očistiti četkom, prebrisati vlažnom krpom te isprati vodom. Alternativno, rešetku možete omotati vlažnim novinama i pustiti preko noći – sljedeći dan ostatke ćete lako ukloniti krpom. Pepeo pomiješan s malo vode također može pomoći u uklanjanju prljavih površina. Za tvrdokorne mrlje najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje pećnice.

Potpuna opremljenost uz pribor za roštilj

Odgovarajući dodaci za roštilj neophodni su za kvalitetno pripravljanje hrane. Uz raznolik pribor bit ćete spremni u svakom trenutku za stvaranje sočnih delicija s grila. Hvataljke za roštilj, vilice za meso i kuhinjske lopatice možete kupiti ne samo u višedijelnim setovima već i pojedinačno. Osnovne komade možete nadopunjavati po potrebi – ražanj, instant termometar, držači i rešetke za namirnice, preša za hamburgere samo su neki od pomoćnih komada koji će olakšati spravljanje hrane na žaru.

Imajte na umu i vlastitu sigurnost. Pregača i rukavice za roštilj štite od prskanja, masnoće i izravnog kontakta kože s vrućim metalnim dijelovima. Za čišćenje i uklanjanje naslaga najbolje je koristiti četku s metalnim vlaknima. Ako je roštilj cijelu sezonu na otvorenom, prekrijte ga zaštitnim pokrivačem i tako osigurajte od vremenskih utjecaja.

Metode pečenja na roštilju: izravno i indirektno

Način pečenja ovisi o namirnicama. Direktno pečenje na užarenom ugljenu ili plinskom plameniku najučinkovitiji je način pripreme odrezaka, kobasica, pljeskavica, pilećih prsa, ribljih fileta i povrća, pri čemu se stvaraju fine arome i hrskava korica. Indirektno pečenje moguće je i na roštiljima na drveni ugljen i plinskim roštiljima. Veći komadi, cijela perad i slične delicije u pravilu bi se trebali lagano peći pri čemu izvor topline ne smije biti izravno ispod.

Kako prepoznati optimalnu temperaturu za pečenje?

Temperatura ima veliki utjecaj na rezultat grila, što pak produljuje ili skraćuje vrijeme termičke obrade. Ovisno o tome koju vrstu mesa pripremate, temperaturu možete pratiti pomoću instant termometra. Osim toga, možete procijeniti kada je roštilj dovoljno vruć ako držite dlan 12-15 cm iznad rešetke. Tada je potrebno brojati koliko sekundi možete tako držati dlan prije nego vam vrućina počne smetati:
  • 8 do 10 sekundi: približno 110 do 170° C
  • 5 do 7 sekundi: približno 170 do 230° C
  • 1 do 4 sekunde: približno 230 do 300° C

Recept za uspjeh: kupujte roštilje u Lesnina XXXL web shopu

Jeste li u našoj ponudi već otkrili roštilj na kojem ćete pripremiti nezaboravna jela za obitelj i prijatelje? Ako jeste, više ništa ne stoji na putu zabavama na otvorenom. Kako bi takva druženja bila ugodna, u našem asortimanu pronađite najljepše dodatke za vrt kojima ćete upotpuniti vrtni namještaj i stvoriti funkcionalan, šarmantan i udoban vanjski prostor. Druženja na otvorenom mogu se produžiti i na hladniji dio godine ako postavite grijalice za terasu. Što god bio vaš izbor, jamčimo jednostavnu i brzu kupovinu.