Daske za rezanje

accessibility.listing.screenReader.filterbar

130 proizvod-a

130 proizvod-a
Prikazano 60 od 130 artikala

Kuhinjska daska – korisna oprema za rezanje, sjeckanje i posluživanje

Vrlo malo ljudi može pratiti brzinu kojom profesionalni kuhari zamahuju noževima pa je rezanje namirnica jedan od ne toliko omiljenih zadataka. Ipak, bez toga je pripravljanje jela gotovo neizvedivo pa će malo prakse i dobar kuhinjski pribor omogućiti optimalne rezultate. Pritom se, uz oštre kuhinjske noževe, daske za rezanje ubrajaju u neizostavnu opremu. Ovi praktični pomagači impresioniraju svojom svestranošću: nisu pogodni samo za pripremu namirnica, već i za serviranje jela, kao pokrivalo ploče za kuhanje ili kao zamjena za tanjur. Također, osiguravaju da se radna ploča ne ošteti, a mogu se koristiti i umjesto poklopca ako u loncu ostane hrane od ručka ili večere.

Robusno i kvalitetno drvo – materijal stvoren za kuhinjske daske

Daske za rezanje izrađene od drva izuzetno su stabilne i čvrste, a njihov prirodan izgled unijet će toplinu u kuhinju. Prikladne su za rezanje voća, povrća i kruha. Mnoga drva sadrže antibakterijske taninske kiseline što ih čini izuzetno higijenskima. Izrađuju se od pravog drva, a neke od vrsta koje se koriste su: bukva, bambus, bagrem, orah, breza, maslina... Prije svakog sljedećeg korištenja drvene daske trebaju biti potpuno suhe kako se u preostaloj vlazi ne bi stvorile klice.

Drvene daske izgledaju vrlo privlačno i odišu stilom koji će uljepšati svaki prostor za kuhanje ili blagovaonski stol. Zbog svog prirodnog izgleda savršene su za posluživanje obilnih obroka ili domaćih delicija poput kobasica, sira i kruha. Stavite li drvenu dasku na zid, ne samo da će vam uvijek biti pri ruci nego će i kuhinji dati šarm.

Otporna plastika za optimalne rezultate rezanja

Ako tražite daske s manjom težinom i pristupačnom cijenom, plastika je dobar izbor. Primjerice, polipropilen je otporan na rezove, a glatka podloga nježna je za oštrice. Neke od plastičnih daski su antibakterijske pa jamče maksimalnu higijenu.

Najbolje ih je upotrebljavati za rezanje mesa, ribe i hrane sa specifičnim mirisima. Koristite li ih za namirnice s jakim aromama, poput češnjaka ili luka, dasku prethodno kratko isperite hladnom vodom, a nakon uporabe istrljajte polovicom limuna.

Profinjenost kamena uljepšat će svaki stol

Volite li organizirati ugodna druženja s obitelji i prijateljima, onda znate koliko oduševljenja može izazvati fino pripremljeno i servirano jelo. Pritom su jednako važni vaša kreativnost i maštovitost te kuhinjski pribor. Tražite li zamjenu za poslužavnik ili ga želite nadopuniti originalnim komadima, idealne su kamene daske za serviranje. Istovremeno profinjene, upečatljive i elegantne, odlično će se uklopiti u razne stilove. Prirodni kamen u crnoj boji stvorit će zanimljiv kontrast namirnicama šarenih boja i različitih oblika. Daska od kamena može biti i dekoracija blagovaonskog stola.

Što uzeti u obzir prilikom kupovine daske za rezanje?

Nakon materijala, sljedeće važne stavke su dimenzije i oblik. Ako samo želite nasjeckati začinsko bilje ili malo povrća, daska manjih dimenzija izvrsno je rješenje. Za veće količine i čestu uporabu najbolje je koristiti masivne daske četvrtastog oblika i većih dimenzija. Tražite li dasku za rezanje i posluživanje, idealan je model s ručkama zahvaljujući kojima ju možete jednostavno prenijeti s radne ploče na stol. Osim toga, ručke ili otvori pružaju udobnost i praktičnost prilikom upotrebe: dok jednom rukom držite kuhinjsku dasku, drugom lako možete prebaciti sastojke u lonac. Za namirnice koje puštaju sok najbolja opcija je daska koja ima žlijeb ili pripadajuće posudice za sok u koje će se skupljati tekućine, a stol i radna ploča ostati čisti.

Iz higijenskih razloga poželjno je imati daske za svaku vrstu namirnica: po jednu za meso i ribu, voće i povrće, kruh i peciva te aromatične namirnice. Na taj način se klice sirove hrane i tvrdokorni mirisi ne prenose na druge prehrambene proizvode. Upravo zato je set dasaka korisno rješenje za svako kućanstvo. Sastoji se od nekoliko komada istih ili različitih veličina. Dolaze na stalku koji ne zauzima puno mjesta, a drži sve daske na okupu. Daske iz kompleta u pravilu su raznobojne što omogućuje da ih ne pomiješate i uvijek koristite odgovarajuću.

Kako čistiti daske za rezanje?

Pravilno čišćenje ovisi o materijalu. Drvene daske zahtijevaju ručno pranje i redovitu impregnaciju jestivim uljem. Obično imaju taninske kiseline koje ubijaju klice i osiguravaju higijenu. Svježe brazde od rezanja otpuštaju nove antibakterijske kiseline pa se površina djelomično sama čisti. Biljni sok i ostaci mogu se ukloniti hladnom vodom i s malo blagog sredstva za pranje posuđa. Nakon toga dasku je potrebno isprati vrućom vodom i ostaviti da se temeljito osuši. Plastične verzije jednostavne su za njegu i, za razliku od drvenih, mogu se prati u perilici posuđa. Također se mogu izvrsno očistiti vrućom vodom i mekom krpom. Ako plastična daska za rezanje ima veća oštećenja ili duboke posjekotine, najbolje ju je zamijeniti novom.

Daske za rezanje – dostupne odmah

Daska za rezanje trebala bi imati svoje mjesto u svakoj kuhinji. Osim osnovne uloge, imaju i dekorativnu svrhu, a mogu se koristiti i za serviranje. U našem asortimanu pronaći ćete daske u raznim dimenzijama, materijalima i oblicima. Pregledajte ponudu i izaberite kvalitetne modele renomiranih proizvođača. Kupovinu obavite u jednoj od poslovnica ili u web shopu.