Bilo da se radi o juhama, džemovima ili osvježavajućem napitku – ostaci kore mogu umanjiti uživanje u jelima i pićima od voća i povrća. Kako biste se riješili tvrde i gorke kore te došli do sočne unutrašnjosti pune vitamina treba vam kvalitetan alat za guljenje. Hoće li to biti nož za guljenje ili guljač, stvar je ukusa i navike.
Nož za guljenje manjih je dimenzija od ostalih
kuhinjskih noževa. Zahvaljujući ergonomskoj ručki lijepo sjedi u ruci te precizno i lako uklanja kore različitih debljina. Također, fleksibilan je pa se koristi kod namirnica raznih veličina i oblika. S druge strane, moderni guljači omogućuju štedljivo uklanjanje kore, a kao rezultat toga gubi se manje vitamina koji se nalaze neposredno ispod kore. Tako ovaj praktičan pribor istodobno štedi vrijeme i resurse. Još jedna važna prednost guljača je ta što je sigurniji za korištenje od noža – osobito kad djeca žele pomagati u kuhinji.
- Modeli koji imaju oštricu pričvršćenu na kraj drške prikladni su za veliko i duguljasto voće i povrće, a karakterizira ih jednostavnost korištenja.
- Guljači s oštricom pričvršćenom uzdužno na dršku idealni su za guljenje malih, zaobljenih namirnica. Njihovo korištenje zahtijeva malo više vježbe, ali mogu postići odlične rezultate.
Oštrica je obično izrađena od nehrđajućeg čelika, ravna ili valovita te se može prati u perilici posuđa. Neki primjerci imaju i manje oštrice kojima se uklanjaju dijelovi namirnica koji nisu za upotrebu.